Quantes vegades vos ha passat que heu començat a veure el pronòstic del temps i, de sobte, el/la senyor/a del temps ha començat a senyalar mapes que aparentment no tenien sentit?
Avui aprendrem a entendre un tipus de mapa específic, el mapa isobàric. Un mapa isobàric és un mapa com aquest.

Què vol dir isobàric?
Primer de tot és important entendre que vol dir isobàric. Iso- és un prefix que prové del grec i que vol dir igual i -bàric prové de bar que és una unitat de pressió. Per tant, isobàric significa igual pressió.

Com entendre un mapa isobàric?
Si alguna vegada heu intentat entendre un mapa d’aquests segurament vos haureu fixat en que hi apareixen unes línies que pareixen girar al voltant d’un punt però que, aparentment, no segueixen cap patró específic.
Aquestes línies s’anomenen isobares i representen zones on la pressió és la mateixa. Si es mesurés la pressió en cada uns dels punts de la línia, la pressió no variaria.

Cada línia representa un valor de pressió diferent i la distància entre les línies mostra la velocitat amb que varia (grandient de pressió). Aquests mapes es divideixen en dos zones, les de altes (H) i les de baixes pressions (L). En català poden apareixen amb una A d’anticicló (altes presions) i una B de borrasca (baixes pressions).
Al dibuix d’adalt, a les zones d’altres pressions les linies estàn més separades i això vol dir que no hi farà massa vent. En canvi a les de baixes pressions, el vent bufarà en més força.
Per què són útils?
Els mapes isòbarics són molt útils per preveure el temps que farà. Els anticiclons (altes pressions) solen estar associats amb una menor probabilitat de pluja mentre que a les borrasques (baixes pressions) solen ser més freqüents.
I per què el vent es veu afectat per la diferència de pressió? El vent es desplaça des de les zones amb més pressió cap a les zones de menys pressió. Això passa perquè la diferència de pressió crea una espècie de “tobogan” pel que l’aire viatja. La velocitat del vent dependrà del la proximitat entre dues línies isobares, com més aprop estiguin major serà la inclinació del tobogan i major la velocitat del vent.
Autora: Inés Estelrich
Deixa un comentari